1. Anasayfa
  2. »
  3. Hangi Bölüm Bakar
  4. »
  5. Horlama Sorununa Hangi Bölüm Bakar?

Horlama Sorununa Hangi Bölüm Bakar?

Sağlık Fikri -
648 0

Uyku sırasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde oluşan gevşeme ile birlikte bu bölgedeki yumuşak doku, solunuma bağlı olarak titrer. Bu titreme horlama olarak adlandırılır. Uyku sırasında hava yolunun daralmasıyla ortaya çıkan sesin şiddeti hava yolunun ne kadar dar olmasıyla ilişkilidir. Horlamanın şiddeti uyku pozisyonu, yaş, kilo gibi etkenlere de bağlıdır. Horlama sorununu birçok kişi yaşıyor olsa da, çok fazla önemsenmediği için bir tedavisinin olduğunu çoğu kişi bilmemektedir. Kadınlarda horlama sorunu, erkeklere nazaran yapı dolayısıyla daha az görülmektedir. Erkeklerin boyun bölgesinin daha yağlı olması dolayısıyla horlama sorunu daha çok görülmektedir. Bu da horlamanın kiloyla olan ilişkisini açıklamaktadır.

Horlama Neden Olur?

Horlamanın birçok sebebi olabilir. Çoğunlukla pozisyona bağlı olarak görülse de yorgunluk, sigara ve alkol tüketimi, uykusuzluk, kullanılan ilaçlar horlamanın başlıca sebeplerindendir. Gece, horlama yüzünden yeterince oksijen alınamadığı için ya da oksijen için vücut çabaladığı için kişi sabah yorgun, uykusuz ve halsiz uyanacaktır.  Ayrıca kişi gece uyurken horladığının farkında olmadığı için neden yorgun olduğunun farkına varamıyordur. Horlama ile birlikte çoğu zaman uyku apnesi de görülebilir.

Horlama Sorununa Hangi Bölüm Bakar?

Horlama sorunu için Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Tedavi için önce horlamanın altında yatan sebebin bulunması gerekmektedir. Bunun için bir uyku laboratuvarlarına gitmeniz gerekebilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir