Kolesterol, vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan ve kan plazmasında taşınan, sindirim ve endokrin sistemimizde bazı görevleri bulunan yağ benzeri bir maddedir. Bazı hormonların yapımında kullanılır fakat bu üretim için çok az miktarda kolesterol yeterlidir ve kanda fazla olması vücudumuz için zararlıdır. Kolesterol, karaciğerde üretilmesinin yanı sıra et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda da bulunur. Eğer kanda fazla kolesterol varsa, kolesterol damarlarda birikir ve damarlarda sertleşme ve daralmaya sebep olur.
Kolesterol Neden Yükselir?
Kolesterol yüksekliğinin en büyük sebeplerinden birisi beslenme alışkanlığıdır. Tereyağı, peynir, süt, et gibi hayvansal gıdaların fazla tüketilmesi, kolesterolün yükselmesine sebep olmaktadır. İlerleyen yaş ve kilo alımı da etkenlerdendir. Sigara kullanımı ve genetik yatkınlığın da kolesterol üzerinde büyük bir etkisi vardır.
Kolesterol Seviyesi Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Kolesterolü azaltmak için kişi önce yaşayış tarzını değiştirmelidir. Doktorunuzun önereceği diyet uygulamalı, fazla kilonuz varsa sağlığınız için ideal kiloya düşmeli, düzenli egzersiz yapmalısınız. Bu yöntemin işe yaramadığı durumlarda ise ilaç tedavisine başlanmaktadır.
Kolesterol Belirtileri Nelerdir?
Yüzde ve özellikle göz çevresinde oluşan sarı renkli yağ bezeleri, halsizlik ve yorgunluk, yaraların geç iyileşmesi, solgun görünümlü cilt, deri altında yağ birikmesi ve ciltte lekelenmeler en sık karşılaşılan belirtilerdendir.
Kolesterole Hangi Bölüm Bakar?
Kolesterol için hangi bölüme gidilir? sorusuna verilebilecek en doğru cevap: İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümü olacaktır.