1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel Sağlık
  4. »
  5. Romatizma Nasıl Tedavi Edilir?

Romatizma Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık Fikri -
540 0

Tüm yaşlarda görülebilen vücudun savunma sisteminde bazı sorunlara yol açan bir hastalıktır. Eklem bölgelerinde şişme, ağrı ve ateş belirtileri ile kendisini gösterir. Tedavisi geciktirildiğinde daha başka sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Romatizma Belirtileri

Kaslarda ağrı ve güçsüzlük, bel ve sırt bölgelerinde ağrı, cilt döküntüsü, deride sertleşme, tırnaklarda değişiklik (tırnaklarda solma), göz kuruluğu, gözlerde yanma, görme fonksiyonunda azalma, sindirim sistemi değişiklikleri, dolaşım bozukluğu, ağız kuruluğu, uzun süren ateş, nefes darlığı, kuru öksürük ve balgamda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilmektedir.

Romatizma hastalığı olan bireylerde, eklemlerde şişkinlik ile ortaya çıkan ağrı hissine bağlı hareket kaybı, özellikle sabah uyanınca eklemlerde sertliğin görülmesi, el parmaklarında solukluk, ciltte beze şeklindeki oluşumlar, güneşe karşı aşırı duyarlılık, merdiven inip çıkmada zorlanma gibi şikayetler yaygın olarak işitilmektedir.

Romatizma Tedavisi

Romatizma tedavisinde her geçen gün yeni başarılar elde edilmektedir. Hasta ve Hekim arasında geliştirilen düzgün bir işbirliği sayesinde bireyin şikayetine göre uygun tedavi yöntemleri geliştirilerek hastalığın belirtileri ortadan kaldırılabilmektedir. Bununla birlikte birçok romatizmal hastalıkların tamamen tedavisi mümkün olmamaktadır. Bazı durumlarda hastalık alevlenebilmektedir. Bu süreçte hasta bireylerin şikayetlerinin minimum düzeye indirilmesi amaçlanmaktadır. Romatizmal hastalıkların bir kısmı ömür boyu sürebilmektedir. Böyle durumlarda hasta bireye bu hastalıkla doğru baş etme yöntemleri (hekimler tarafından) öğretilmektedir. Romatizma hastalıklarının tedavisinde en büyük amaç hastalığın belirtilerinin ortadan kaldırılarak, olası diğer sağlık problemlerinin oluşumunun önüne geçilmesidir.

Romatizmal hastalıkların tedavi sürecinde romatoloji, fizik tedavi, ortopedi ve gerektiğinde diğer uzmanlık alanları işbirliği içerisinde (ekip halinde) çalışmaktadır. Romatizma hastalığı kronik bir hastalık olduğu için tedavi süreci ömür boyu sürmektedir. Tedavi sırasında hastalığın şiddetine göre ilaç miktarı hekim tavsiyesine göre artırılıp azaltılabilmektedir. Bazı romatizma hastalıkları tamamen ortadan kaldırılamamaktadır. Bu tarz hastalıklarda temel amaç hastalığın kontrol altında tutulabilmesidir.

İlaç Kullanımı

Romatizma tedavisinde jel formatında ilaçlar kullanılabildiği gibi ağrı kesici tabletlerde hekim tavsiyesine göre kullanılabilmektedir. Hekimlerin uygun göreceği romatizma ilaçları direkt olarak bağışıklık sistemine etki ettiği için düzenli bir hekim takibi (kan değerleri ölçümü vs.) gereklidir. Romatizma ilaçlarının hekim kontrolünde kullanılması ve yine hekim bilgisi dahilinde sonlandırılması gerekmektedir. Romatizmanın tedavisinde ilaç kullanımının yanı sıra düzenli egzersiz ve hareket etmenin de ağrı duyulan eklemlerde rahatlama sağladığı bilinmektedir. Fizik tedavi hekimin tavsiye edeceği uygun egzersiz hareketleri sayesinde romatizma hastalığına bağlı ağrılarda azalma görülmektedir. Yine romatizma hastalığının çeşidine göre uzman tavsiyesi olarak kaplıcalara yönlendirilen hastalar bulunmaktadır.

Romatizma hastalıklarında yine diğer hastalıklarda olduğu gibi beslenme alışkanlıkları önem arz etmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları hastalığın alevlenmesine neden olabilmektedir. Günümüzde tıp alanındaki gelişmeler ile birlikte romatizmal hastalıkların tedavisinde daha başarılı yöntemler uygulanmaktadır.

Bitkisel ürünlerin kullanımı romatizma tedavisinde yaygın bir yöntemdir. Ancak kulaktan duyma bilgiler ile değil bu konuda ihtisas sahibi hekim tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir