1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel Sağlık
  4. »
  5. El Dezenfektanı Koronavirüsü Öldürebilir mi?

El Dezenfektanı Koronavirüsü Öldürebilir mi?

Sağlık Fikri -
468 0

İlk önce maske şimdi ise el dezenfektanı sıkıntısı. Dezenfektanlar hakkında birçok şey söyleniyor. Peki asıl gerçek nedir ve ev yapımı bir dezenfektan tarifi denemeden önce bilmeniz gerekenler.

N-95 maskeleri koronavirüs vakalarının sürekli yükselmesiyle raflardan uçan tek şey değil. El dezenfektanları konusunda da tüm dünyada yetersizlik yaşanıyor.

Antiviral değil antibakteriyel olarak pazarlandığından el dezenfektanının gerçekten koronavirüsü öldürme potansiyeline sahip olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunun için cevabımız tabi ki ‘evet’ olacaktır.

El dezenfektalarının bazı virüsleri öldürebileceği gerçeğini destekleyen sağlam araştırmalar var ve kesinlikle koronavirüsün önlenmesinde de önemli bir yeri var. Çalışmalarda dezenfektanların korona virüsünü yok etmede oldukça etkili olduğu görülmüştür.

Daha fazla netliğe ihtiyacınız varsa sadece TikTok’a bakın, evet doğru okudunuz. Son zamanlarda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koronavirüs salgını sırasında kendinizi nasıl koruyacağınıza ilişkin güvenilir tavsiyeler paylaşmak için sosyal medya uygulamasına başvurdu. Videoda enfeksiyon önleme ve kontrolünün teknik lideri Benedetta Allegranzi “jel gibi bir alkol bazlı el ovma ürünü kullanarak ellerinizi sık sık temizleyin veya ellerinizi sabun ve su ile sık sık yıkayın” diyor.

El dezenfektanı yardımcı olabilirken mikroplardan kaçınmak için ellerinizi sabun ve su ile yıkamak hala en iyi seçenektir. Kalabalık ortamlarda insanların spor yaptığı, çalıştığı veya açık hava hobileriyle uğraştığı topluluk ortamlarında el dezenfektanları etkili değildir. El dezenfektanı bazı mikropları yok edebilir ancak sabun ve su yerine geçmez. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre sadece su ve sabuna ulaşamayacağınız bir yerdeyseniz, alkol bazlı el dezenfektanı güvenli bir seçenektir. Anahtar kelime alkol bazlı olmasıdır. En iyi koruma için en az yüzde 60 alkol içerdiğinden emin olmalısınız. Alkol oranı ciddiye almanız gereken bir noktadır.

Bu arada Google “ev yapımı el dezenfektan jeli” aramaları da bugünlerde oldukça artmıştır. Ancak evde kendinizin yaptığı bir jel koronavirüse karşı işe yarayabilir mi? Gerekirse kendi el dezenfektan jelinizi yapmak işe yarayabilir ancak ticari seçenekler kadar etkili olmayan bir formül bulma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Yani yaptığınız jelden yüzde yüz emin olmanız gerekmektedir. Yoksa koruma oranı çok düşük olabilir.

Burada ana endişe alkol yüzdesidir. Dezenfektanların etkinliğini uçucu yağlar ve koku gibi çok fazla bileşen ekleyerek seyreltebilirsiniz. En etkili ticari markalara bakarsanız minimum bileşenlere sahiptirler. Kendiniz etkili bir el dezenfektanı yapmaya karar verirseniz, alkolün kullandığınız malzemelerin hacminin yüzde 60’ından fazlasını oluşturduğundan emin olun.

Ancak yinede ellerinizi sabun ve su ile yıkamanın en iyi seçenek olduğunu unutmayın. Ve gün içinde sık sık ellerinizi yıkayın.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir