1. Anasayfa
  2. »
  3. Kadın Sağlık
  4. »
  5. Doğum Kontrol Hapı Nedir? Ne İşe Yarar?

Doğum Kontrol Hapı Nedir? Ne İşe Yarar?

Sağlık Fikri -
771 0

Doğum kontrol hapları genellikle çocuk istemeyen kadınların kullandığı ilaç olarak bilinir. Doğum kontrol hapı nedir ne işe yarar sorusunu bu noktada tekrar sormak gerekir. Çünkü doğum kontrol hapı sadece gebelik önlemek için kullanılmaz. Doğum kontrol hapı kullanımı uzman bir doktordan muayene olunduktan sonra gerekli tetkik ve tahlillerin ardından doktorun ilaç kullanımını önermesi ile başlanmalıdır. Doğum kontrol hapını sadece kadınlar değil, genç kızlarda kullanabilmektedir. Doğum kontrol hapının kısırlığa sebep olduğu ile ilgili yanlış bir inanış vardır. Doğum kontrol hapının kısırlığa sebep olması söz konusu bile değildir. Hap kullanımı sonrası regl yaklaşık 1 ya da 2 ayda düzene girer. 

Doğum kontrol hapı nedir?

Doğum kontrol hapı nedir ne işe yarar sorusu kullanıma başlamadan önceden birçok kadının kafasını karıştırmaktadır. Doğum kontrol hapları aile planlaması ve kadın sağlığı için kullanılan hormonal ilaçlardır. Gebelik önleme amacı haricinde tedavi edici yönleri de vardır. Polikistik over sendromu, regl olamama ya da regl düzensizliği, aşırı ağrılı regl dönemi, aşırı menstrual kanama, endometriozis ve akne tedavisinde kullanılabilir. Doğum kontrol haplarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Doktorun kişiye yönelik önerdiği doğum kontrol hapı hangisi ise o kullanılmalıdır. İlaca karşı herhangi bir alerjik reaksiyon gelişmesi durumunda ilaç kullanımı hemen bırakılmalı ve doktora haber verilmelidir.

Doğum kontrol hapı kullanım şekli nasıldır?

Doğum kontrol haplarının kullanım şekli ilaca özgü olmaktadır. Kullanım şeklini buna göre doktorunuz ya da eczacınız size açıklar. Doğum kontrol hapı nedir ne işe yarar nasıl kullanılır gibi soruların cevapları oldukça açık ve basittir. Genellikle doğum kontrol haplarının kutularında 21 tane hap bulunur. Bu hapı ilk kez kullanacaklar için öncelikle regl kanamasının ilk günü başlanır. İlk gün olmasa da 2 ya da 3. gün de başlanabilir. Kutu bitene kadar bu haplar kullanılır. Her gün aynı saatte alınmalıdır. İlaç kutusu bittikten sonra ya da ilacın bitmesine yakın regl kanaması tekrar başlar. 7 gün ara verilir. Eğer 7 günün ardından az da olsa kanama gelse bile tekrardan ilaca başlanır. 21 gün ilaç ve 7 gün ara ile sistemli bir şekilde bozmadan devam etmelidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir