1. Anasayfa
  2. »
  3. Diyet
  4. »
  5. Brokolinin İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Brokolinin İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Sağlık Fikri -
545 0

Turpgiller familyasından olan brokoli, birçok çeşitte yemeği yapılarak yenilmektedir. Brokoli çorbası, brokoli yemeği, brokoli çayı ve brokoli lapası olarak damak tadına göre tercih edilmektedir. Lezzeti ve kokusu bazı kişiler tarafından beğenilmese de insan sağlığına faydaları saymakla bitecek gibi değildir. C vitamini ve A vitamini deposu olan bu besin, magnezyum, potasyum, kalsiyum, lif ve folik asit açısından da oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan lif zenginliği hem sindirim sistemine hem de mesane için büyük fayda sağlamaktadır.

Brokolinin İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar tarafından kalp dostu olarak görülen brokoli içeriğinde bulunan bazı kimyasallar nedeni ile kalp atar damarlar üzerindeki tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olduğu gibi, kalp damarlarında tıkanıklığın önlenmesine de destek olur. İçerdiği potasyum nedeni ile brokoli kalp damarlarında dolaşan kanın hızını da artırmaktadır.

Diyabet hastalığı riskini azalttığı gibi, brokoli tüketen şeker hastalarının şeker seviyelerinin de hızlı yükselmediği görülebilir. Brokoli pankreasın da korunmasında büyük bir destek olarak görülmektedir.

Kadınlarda bulunan memede iyi huylu fibrokistlerin yok olmasını sağladığı gibi düzenli olarak tüketildiğinde meme fibrokistlerinin oluşumunu da engellemektedir.

İçerdiği C vitamini ve K vitamini nedeni ile brokoli kemiklerin gelişiminde yardımcı olur. Kemik gelişiminde çocuklarda yardımcı olduğu gibi yetişkinlerde de kemik sağlığının korunmasını sağlar.

Çok az kalorisi olması nedeni ile kilo vermeye yardımcı besinlerden birisi olarak tüm diyet listelerinde bulunması gereken besinlerden birisidir.

Göz sağlığının korunmasında faydası bulunur. A vitamini zengini olan brokoli daha net görmeyi sağlaması için düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

Erkeklerde görülen prostat rahatsızlığının engellenmesinde veya prostat rahatsızlığı başlamış olan erkeklerde kür halinde her gün çayı yapılarak tüketildiğinde prostat hastalığının gerilediği görülür. Prostat olmayan erkeklerde ise prostat oluşumunun başlamasını engeller.

Düşünce gücünü artırıcı özelliği kanıtlanmış olan brokoli beyin gelişiminde çocukların en büyük destekçisidir. Yaşı ilerlemiş kişilerde ise demans hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Brokolinin faydaları bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği özelliği ile de bilinmektedir.

Brokolinin kış hastalıklarından koruma etkisi bulunmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir