1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel Sağlık
  4. »
  5. Hamileyken Sigara İçmenin Bebeğe ve Anneye Zararları

Hamileyken Sigara İçmenin Bebeğe ve Anneye Zararları

Sağlık Fikri -
620 0

Toplumumuzda kadınların sigara tüketiminde erkeklere yaklaştığı görülmektedir. Bu ise, yeni doğacak nesil için bir faciadır. Ferdi bir meseleden ziyade toplumsal bir meseledir; çünkü her fert aynı zamanda toplumdan bir parçadır.

“Nefes almayı ve kalbin fonksiyonları yöneten beyin merkezi doğumdan sonraki ilk birkaç ay içerisinde faaliyetini yeterince yerine getiremez. Bu merkez ayrıca doğumdan önce yeterince oksijen alamaz ve beslenemezse çocuk ölür.”

Hamilelik esnasında müstakbel annenin sigara içmesinin çocukta çeşitli hastalıklara sebebiyet vereceği belirtildiği halde, doktorlar kadınların bu ihtara yeterli önem vermediğinden şikayetçi. Hamile iken sigara içen kadınların çocukları normalden ufak doğmaktadır, fakat bu tehlikenin en hafifidir. Sigara çocukta beyinde veya sinir sisteminde sakatlık yapabilir. Çocuk bekleyen kadınların mutlaka sigarayı kesmeleri önemle ve özellikle tavsiye edilmektedir.

Hamilelik esnasında sigara içen kadınların doğacak bebeğe zarar verdikleri bilinmektedir.

Çok sigara içen annenin çocuğu ufak doğar. Doktorlar beyinde ve diğer organlarda arıza belirebileceğini de söylemektedir. Sigara içmek yalnız ana rahmindeki yavruya değil, doğmuş çocuklara da zararlıdır. Evde içilen sigaranın dumanı odaların havasını zehirler. Devamlı sigara dumanı içinde yetişen çocuklarda astım, bronşit, nezle, kulak ağrısı ve boğaz iltihabı gibi hastalıkların olasılığı yüksektir. 1000 çocuk üzerinde yapılan incelemeler; evde sigara içilen ailelerdeki çocukların, diğerlerinden daha sıhhatsiz yetiştikleri kesinlik kazanmıştır. Doktorlar evlatlarını düşünen ebeveyninin sigara içmemeye dikkat etmeleri gerektiğini açıklamaktadır.

Diğer taraftan gelişmekte olan ülkelerde kadın ölümlerinin çoğunun nedeni üreme organı kanseri olarak bilinmekte iken yeni yapılan bir araştırmada;*

“Sigara içen kadınlar rahim ve meme kanserinden daha çok akciğer kanserine yakalanıyorlar” denilmektedir.

Fazla miktarda sigara içen kadınların akciğer kanseri olasılığının, sigara içmeyenlere göre 20 kat fazla olduğu saptandı. Sigara içme alışkanlığının artmasına paralel olarak kadınlarda akciğer kanseri ihtimali de giderek artmaktadır. Türkiye’de erkek ve kadınlarda ölüm nedeni olarak en sık görülen kanser akciğer kanseridir. Akciğer kanserinden sonra, kadınlarda meme, mide ve rahim kanseri gelmektedir.

Hamileyken günde kaç sigara içilmelidir?

Günde 2 paket sigara içen bir kadın gebeliği süresinde günde 5 adet sigara içebilir. Tüm den kesmesi halinde bağımlı hale gelen organizma bu ihtiyacı karşılamak için daha önce depo edilen nikotini çözer. Böylece kanda nikotinin yükselmesine neden olur.

Hamileyken sigara içmek bebeğin kilosunu etkiler mi?

Araştırmalar gebelikte sigara içen annelerin bebeklerini, içmeyenlere oranla 2.5 kg’dan düşük ağırlıkta olduklarını, yine ölü doğum ve doğumun ilk haftasında bebek ölümlerinin %30 daha fazla olduğunu göstermiştir.

Hamileyken sigara içmek düşük yapmaya sebep olur mu?

Sigara içen annelerin çocukları normal kilonun altında doğar. Bu gibi bebeklerin yaşama şansları daha azdır. Bulaşıcı hastalıklara kolay yakalanırlar. Sigara içen annelerin çocuklarının zekâları da olumsuz etkilenir. Hamileyken sigara içmek düşük riskini kesinlikle arttırır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir