1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel Sağlık
  4. »
  5. Şekerin Zararları

Şekerin Zararları

Sağlık Fikri -
342 0

Şeker, gıda kaynağımızın ortak bir temelidir ve diyet yapmadığımız veya kısıtlı yeme şeklimiz olmadığı sürece, genellikle bunu pek düşünmeyiz. Ancak son yıllarda şeker, her ikisi de beynin zevki kontrol eden bölgesini kasıtlı olarak hedef almaları bakımından sigaraya benzetildi.

Gıda tedarikimizde zaten yaygın bir temel haline gelene kadar şekerin tehlikeleri hakkında pek bir şey bilinmiyordu. Şeker oranı yüksek bir diyetin olumsuz etkileri kamuoyunda daha fazla bilinir hale gelirken, birçoğu hala bir çikolata ya da gazoz aldıklarında vücutlarına ne koyduklarının farkında değiller.

Bu iki bileşen yalnızca bağımlılık yapmakla kalmaz, vücudunuzun dopamini (“iyi hissetme” hormonu) nasıl işlediğini değiştirdiği gösterilmiştir. Ayrıca metabolizmanızı hızlandırarak ve daha fazla yemek istemenize neden olarak obezite ve kilo alımına katkıda bulunurlar. Sadece bu da değil, ekmek, makarna ve unlu mamuller gibi diğer yaygın yiyeceklerle birleştirildiğinde, bu tatlı ikramlar vücudunuzda iltihaplanmaya neden olabilir ve bu da kan basıncı seviyelerindeki artıştan dolayı kronik ağrı ve yorgunluğa yol açar.

Zararları

Şeker, insanoğlunun bildiği en yüksek bağımlılık yapan maddelerden biridir. Kalp hastalığına, diş çürümesine, tip II diyabete, karaciğer hastalığına ve kansere yol açabilir ve nereye bakarsanız bakın.

Ama böyle olmak zorunda değil! Şu anda bunu okuyorsanız, şeker alımınız hakkında zaten bir şeyler yapıyor olma ihtimaliniz yüksek. Lifle dolu sağlıklı yiyecekler yiyor olabilirsiniz ya da vücudunuzun dış dünyadan gelen fazla şekere ihtiyaç duymaması için yeterince su içtiğinizden emin olabilirsiniz. Henüz tüm bunları yapmıyor olsanız bile, kendiniz ve sevdikleriniz için değişiklik yapmanın birçok yolu var:

Her sabah kahvaltı yaptığınızdan emin olun – bu, vücudunuzun sürekli olarak insülin üretiminden daha fazla enerji almaya çalışmaması için kan şekeri seviyenizi gün boyunca sabit tutmanıza yardımcı olur (bu, kan şekeri seviyeleri çok yüksek olduğunda olur).

Her gün en az sekiz bardak su içtiğinizden emin olun – bu, vücudunuzu nemli tutar ve aşırı şeker tüketimine bağlı sağlık sorunlarına neden olabilecek toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Kahve veya soda yerine çay için.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir