1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel Sağlık
  4. »
  5. Domuz Gribi Aşısının Yan Etkileri Ne Zaman Ortaya Çıkar

Domuz Gribi Aşısının Yan Etkileri Ne Zaman Ortaya Çıkar

Sağlık Fikri -
353 0

Yaklaşık 1.5 yıldır malum salgın hastalık sürecini yaşıyoruz ve bu süreçte solunum yolu hastalığı cümlesini kim bilir kaç defa duymuşuzdur. Domuz gribi işte bir çeşit solunum yolu hastalığıdır. Yani kısacası grip. Ancak bu mevsimsel gripten daha bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. H1N1 olarak da bilinir. Domuz gribi ismi, hastalığın domuzlarda ve kuşlarda görülmesinden dolayıdır. Grip virüsünün mutasyona uğraması sonucu, insanlarda üst solunum yolunu etkileyen yeni bir hastalık ortaya çıkmıştır. Bu hastalığa maruz kalmış insanda hastalığın çeşitli belirtileri ortaya çıkar. Bunlar kusma, ishal, öksürük, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı ve titremedir.

Domuz Gribi Nereden Bulaşır?

Domuz gribi hastalığı hepimizin yakalandığı klasik gribin bulaşma özelliklerine sahiptir. Bu çok kolay bulaştığı anlamına geliyor. Hasta olan kişinin size karşı hapşırması, öksürmesi yeterlidir. Hastalığa maruz kalan insanların ağız veya burunlarına dokunduktan sonra eşyalara dokunması, sizin de bu eşyalara temas etmeniz, hastalığın size de bulaştığı anlamına gelebilir. Hastalık bulaşmadan bir gün önce, hastalık bulaştıktan 7 gün boyunca bulaşıcı özelliğini yitirmez.

Domuz Gribi Aşısı Nedir?

Elbette çoğu solunum yolu hastalığı gibi domuz gribinin de aşısı mevcuttur. Sırf domuz gribi aşısının varlığı dışında bir de mevsimsel gribe karşı kullanılan grip aşısının da domuz gribi hastalığında etkili olduğu gözlemlenmiştir. İki tip aşı mevcuttur. Bunlar Avrupa’da üretilen ve Amerika’da üretilen aşılardır. Birbirinden farkları ise Amerikan aşısının içeriğinde esas virüsün içerdiği ve bağışıklığı sağlayan antijen maddesi olan, diğeri ise Avrupa’daki adjuvan maddesi içeren, bağışıklığı artıran aşılardır. Amerika adjuvan maddesi içeren aşıya sıcak bakmıyor. Bunun sebebi ise bazı vücutlarda alerjik reaksiyonlar gösterme olasılığının olmasıdır. Hayattaki en önemli olgu olan sağlık, bilim insanlarının devamlı olarak aşı üzerine olan çalışması, bu tehlikeli hastalığın bertaraf edilmesinde büyük rol oynuyor.

Domuz Gribi Aşısının Yan Etkileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Hemen hemen her ilaçta ya da aşıda olduğu gibi, domuz gribi aşısının da yan etkileri vardır. Bunlar mevsimsel grip aşısının yan etkileri kadardır. Özellikle adjuvan maddesi içeren ve Avrupa’da üretilen aşının alerjik reaksiyonlar gösterdiği durumlar az da olsa görülmüştür. Bunlar romatolojik hastalıklar olarak tarif edilir. Romatolojik hastalıklar kısaca romatizmadır. Romatizma ağrı kesiciler ve egzersizler ile tedavi edilir ve tedavisi zaman isteyen rahatsızlıklar. Domuz gribi aşısının bir başka yan etkisi de, aşı yapılan bölge de kızarıklık, yanma ve hafif ağrıdır. Bunun dışında vücutta hafif halsizlik, üst solunum yolunda enfeksiyon, bulantı ve kusma olabilir.

Tüm bu şikayetler 1 ila 2 gün sürmektedir. Bu sürenin ardından bu şikayetlerin sona erdiğini gözlemleyeceksinizdir. Ancak aksi durumda doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Tüm bu bilgiler ışığında “Aşı olmak zorunda mıyım?” sorusu aklınıza gelebilir. Aşı olmanızın çok büyük faydası vardır. Çünkü aşının olası yan etkileri, hastalığın ortaya çıkartacağı tehlikeden çok daha azdır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir