Prostat iltihabının neden olduğu tıp dünyası tarafından hala bilinmemektedir. Konu ile ilgili çok fazla bilgi mevcuttur. Bazı prostatit tipleri cinsel yolla penis ucundan üretra vasıtasıyla prostata geçiş gösterdiği bilinmektedir. Bazı durumlarda hastalığı tıbbi müdahalelerinde tetiklediği görülmüştür. Hastaya sonda takılması veya ürolojik bir operasyon geçirmesi belirtileri arttırır. Prostatit ve kronik pelvik ağrıları mikroorganizmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Prostat iltihabının Belirtileri Nelerdir?
Prostatit hastalığının belirtileri enfeksiyonun etkilediği yere göre değişmekte olduğundan bazı hastalarda belirtilere rastlanmaz. Belirtileri aynı olan başka hastalıklarda olduğundan prostatit tanısının konulması çoğu zaman gecikilir. Akut bakteriyel prostatit de belirtiler ani ortaya çıkar ve genellikle çok şiddetli olduğu görülmektedir. Hasta genel olarak acil servise başvuruda bulunur.
- Dikkat Çeken Belirtiler
- Yüksek ateş
- Üşüme ve titreme
- İdrar sırasında şiddetli yanma
- Mesaneyi tam boşaltamama hissi
- Kronik bakteriyel prostatit semptomlarında yüksek ateş yoktur.
- Sık idrara çıkma
- Geceleri sık idrara çıkma
- Perine, bel ve makat etrafında ağrı hissi
Prostat iltihabının Nasıl Teşhis Edilir?
Prostatit’in farklı çeşitleri olduğundan tedavi yöntemlerinde de çeşitlilikler söz konusudur. Prostatit tedavisine başlamadan önce tanısının koyulması çok önem arz eder. Buna benzer hastalıklardan olan üretrit, sistit, prostat büyümesi, prostat kanseri ayırt edilmesi ilk yapılacaklardandır. Bu tür hastalıklar önemli olduğundan doğru tedavi uygulanması için doğru bir tanı koyulması gerekmektedir.
Sağlık açısından rahatsızlığı olmayan bir insanda muayene sırasında rahatsızlık olmaz iken prostatit olan hastalarda ciddi problemler meydana gelmektedir. Hastada muayene sırasında ağrı, rahatsızlık ve akıntı gelmektedir. Muayene sırasında oluşan ağrı kısa süreli olup muayeneden sonra hastada rahatlama söz konusu olabilmektedir. Fizik tedavi sırasında prostatta şüpheli bir bulguya rastlanırsa prostat biyopsisi ya da rektumdan yapılan ultrasonografiye gerek duyulmaktadır. Hastadan PSA testi istenerek kanser araştırması yapılır. Bazen prostatin akut alevli döneminde de PSA testi, vücutta kanser olmasa bile kanserli olarak sonuç verebilmektedir.
Prostat iltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Prostatit’in tanısı belirlendikten sonra tedavi metotları ve tedavi şeması oluşturulur. Hasta akut prostatit tedavisi alacaksa antibiyotiklerle en az 2 hafta tedavi edilir. Bazı hastalarda ve bazı tedavi durumlarında hastaya damardan serum ve antibiyotiklerle müdahale edilmesi gerekli olabilir. İdrar boşaltımında problem yaşanıyorsa mutlaka sonda takılmalıdır. Akut bakteriyel prostatit tedavisinde başarı oranı 0 e yakın olarak bilinmektedir. Bazen tedavi uzayıp mikroorganizmaların direnç göstermesinden kaynaklı 4 hafta kadar tedavi uygulanabilmektedir. Tedavi sırasında verilen antibiyotikler eken kesildiği takdirde hastalık vücutta kronik hale gelebilmektedir. Prostatit tedavisinde antibiyotik kullanılmadığı zamanlarda prostat masajı ile tedavide mümkün olmuştur.
Bazı yiyecekler ve içecekler prostat üzerinde olumsuz etkilere sahip olmaktadır;
Baharatlı yiyecekler, Kafein ve gazlı içecekler ve Bisiklet sürmek prostatit probleminin hastada üzerindeki etkileri arttığı gözlenmektedir.