Kalp çarpıntısı, kalbin normal atım hızından fazla olması ya da kişiyi rahatsız edecek kadar hızlı çarpmasıdır. Sağlıklı erişkinlerde kalp dakikada yaklaşık 60-100 kez atmakta ve bu vurular belirli bir düzen içinde seyretmektedir. Kişinin kendisini rahatsız edecek şekilde kalp atışlarını hissetmesi ‘’aritmi’’ olarak adlandırılır. Örneğin spor yaparken, merdiven çıkarken, heyecanlandığımızda ya da stres altındayken kalbimizin hızlı atması çok normal bir durum olduğu gibi, hiçbir neden yokken kalbimizin hızının artması kalbimizde bir sıkıntı olduğuna işaret edebilir. Kalp hızımız uyurken yavaşlayabildiği gibi, ağır bir aktivite yaparken 120lere kadar çıkması normaldir.
Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
Kalp çarpıntısının saptanabilmesi için öncelikle EKO ve EKG gibi testlerin yapılması gerekmektedir. Ayrıca kan ve hormon düzeylerine bakılmasında da fayda vardır. Kalp çarpıntısının başlıca nedenleri şunlardır:
Stresli yaşam tarzı,
Heyecan ve korku gibi ani duygu durum değişimleri,
Kafein içeren içeceklerin sık tüketilmesi,
Sigara ve alkol kullanımı,
Aşırı uykusuzluk,
Elektrolit dengesizliği,
Kan şekerinin düşmesi,
Bazı ilaçların yan etkileri,
Kansızlık,
Hipertiroidi,
Kalp kapak hastalıkları,
Koroner arter hastalığı,
Kalp yetmezliği,
Enfeksiyon varlığı.
Ayrıca kalp çarpıntısı başka bir hastalığın semptomu olarak da kendisini gösterebilir.
Kalp Çarpıntısına Hangi Bölüm Bakar?
Kalp çarpıntısına hastanelerin Kardiyoloji bölümü bakmaktadır. Kalp ritim bozukluğu ve çarpıntı için Holter, EKO, EKG gibi testler yapılarak kolayca tespit edilebilir.