1. Anasayfa
  2. »
  3. Cinsel Sağlık
  4. »
  5. Hepatit Nasıl Bulaşır

Hepatit Nasıl Bulaşır

Sağlık Fikri -
673 0

Hepatit ciddi bir toplum sağlığı sorunudur. Ülkelerin sağlık sistemlerinde önemli bir yere sahiptir. Hepatit hastalığının asıl kaynağı Virüs olarak adlandırılan mikrobiyolojik varlıklardır. Hepatit bunun yalnızda bir alt sınıfıdır. Hepatit Virüsü ‘nün beş ana alt birimi tıp dünyasınca tanımlanmıştır. Bunlar Hepatit A, B, C, D, E olarak adlandırılmış ve hepsinin ortak özelliği karaciğer hücreleri olan hepatositler üzerinde hastalık etkisi oluşturmalarıdır. Bu virüsün yanı sıra nadir de olsa Hepatit etkeni olabilen başka virüsler de mevcuttur. Bunlar Sitomegalovirüs olarak adlandırılan CMV, Epstein-Barr Virüs olarak adlandırılan EBV, Herpes Simpleks Virüs olan HSV ve Enterovirüs’lerdir. Hastalığın kısa sürede etkisinin başladığı grup Akut Hepatit Hastalığı iken yıllarca vücutta kaldığı ve sürekli hastalığa sebebiyet verdiği grup Kronik Hepatit olarak adlandırılır.

Hepatit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hepatit Hastalığını belirtilerinde genel olarak halsizlik, kas ve eklem bölgelerinde ağrılar, mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı (Özellikle karnın sağ üst kadranında gelişir.), deride ve gözlerin sklera olarak adlandırılan beyaz kısımlarında gözle görülür derecede sarı renge kayma durumu mevcuttur. Bu belirtileri virüs vücuda girdikten ortalama olarak 12 hafta sonra bunlar gözle görülür seviyede görebiliriz. Bu süre 6 hafta ve 6 ay arasında değişiklik gösterebilmektedir. Virüsün alt sınıflarına göre de bu süreler değişiklik gösterebilir.

Viral Hepatit Etkenleri Nasıl Bulaşır?

Hepatit etkenleri birçok yolla bulaşabilir. Hepatit etkenleri orta olarak cinsel ilişkiyle, vücut sıvılarının teması ile, doğum sırasında anneden bebeğe geçiş ile kan ürünlerine temas ile, vücudumuzun mukoza olarak adlandırılan yüzeyleri ile (Göz içi, burun bölgesinin nemli kısmı, ağız içi, vajina iç bölgesi, anal kanal vs. ) kontamine cisimlerin teması ile, toplu yaşam sonucu, aile içinde, ilaç bağımlılarında ortak enjektör kullanılması ile, hepatiti olan hastadan kan alarak başka bir hastaya verilmesi ile bulaşabilir.

Sınıflandırmak istersek ise ağız ve dışkı yoluyla bulaşan Hepatitler Hepatit A ve Hepatit E’dir. Bunlar Kronik Hepatit’e yol açmazlar. Parenteral yoldan (Kan ürünleri, enjektör vs.) bulaşanlar ise Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D’dir. Bunlar Kronik Hepatit’e yol açarlar.

En yaygın viral Hepatit sebebi olan Hepatit A sıklıkla kontamine suların, kabulü deniz ürünlerinin veya diğer gıdaların tüketilmesiyle de edinilebilir. En önemli bulaş yolu su ve besinlerle olsa da cinsel ilişki, doğum ve vücut sıvılarının bulaşı ile de hastalığın geçmesi mümkündür.

Hepatit B ise doğal olarak sadece insanlarda hastalık yapabilir. Öncelikli hedefi karaciğer hücreleridir. Anneden bebeğe geçebilir, kan ürünleriyle, diş çekimiyle, manikür ve pedikür aletlerinin eterince sterilize edilmemesiyle ve çok kişide kullanılmasıyla, cinsel temasla ve aile içi bulaş şeklinde hastalığa sebep olabilir.

Hepatit C virüsü ise tüm dünyada yaygındır. Kan yoluyla bulaşabilir, bu sebeple hemodiyaliz hastaları en yüksek risk grubundadır. Anneden bebeğe geçiş mümkün olmakla birlikte cinsel temasla da bulaş çok sık görülür.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir