Boğaz ağrısı, boğaz bölgesinde oluşan ağrı, hassasiyet, yanma ve kaşınma hissine verilen addır. Boğaz ağrısı son derece yaygın olup, çoğu kişinin hayatının belli dönemlerinde karşılaştığı bir sıkıntıdır. Boğaz ağrısının en yaygın nedenleri ise virüs, reflü, bademciklerin şişmesi, alerjik rinittir.
Boğaz ağrısı sadece bizi rahatsız etmekle kalmadığı gibi, yaşam kalitemizi de bir noktada düşürür. Yemek yemek ve su içmek dahi bir işkence haline gelebilir. Eğer boğaz ağrısı şiddetliyse, yutkunma sorunları da oluşur.
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Boğaz ağrısının en çok bilinen ve yaygın olan sebeplerinden bazıları şunlardır:
Viral enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı, grip, öpücük hastalığı olarak bilinen enfeksiyöz mononükleoz, enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu tıkanıklığı olan krup, ve daha az yaygın olarak da herpangina, suçiçeği ve kızamık sebep olabilir.
Bakteriyel enfeksiyonlar: Bakteriyel enfeksiyonlar boğazın şişmesine sebep olabilir ve genellikle bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilmelidir.
Reflü: Reflü kaynaklı boğaz ağrıları özellikler sabahları daha şiddetlidir. Çünkü mide asidi uyurken yemek borusuna ve boğazın arkasına kaçabilir.
Kuru hava, kimyasal madde ve sigara dumanı da boğaz ağrısının sebeplerindendir.
Alerjiler: Özellikler polen, toz, tüy, küf gibi maddelere alerjisi olanlar, alerji sırasında oluşan nazal burun akıntısı boğaz ağrısına sebebiyet verebilir.
Boğaz Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Boğaz ağrısı için Kulak Burun Boğaz (KBB) polikliniklerine başvurulmalıdır. Bazı boğaz ağrıları kulak kaynaklı sorunlar nedeniyle oluşabilmektedir.