Asıl adı ‘’Gonore’’ olan bu hastalık toplum içinde Bel Soğukluğu olarak bilinmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, en bulaşıcı ikinci hastalık olmakla birlikte hem kadınlarda hem de erkeklerde gözlemlenebilir. Erkeklerde idrar yolunu, kadınlarda ise rahim ağzını ve rahim ağzındaki salgı bezlerini etkiler. Erkeklerde hastalık kuluçka döneminde idrar yaparken ağrı ve irinli akıntı belirtileri görülür. Kadın hastaların çoğu taşıyıcı halindedir. Bu bakteri nemli ortamlarda daha çok çoğaldığı için mukus ve adet akıntısı bu bakterilerin çoğalması için mükemmel bir ortam yaratır. Kuluçka süresi 2-30 gündür fakat enfekte olunduktan sonra belirtiler genelde 2-6 gün içerisinde kendisini gösterir. Belirtiler başladıktan sonra tedavi edilmezse hastalık kısırlık ile sonlanabilir. Kadınlarda ise kısırlığın yanı sıra dış gebelik de görülebilir. Bel soğukluğu ağız, göz ve boğaz çevresinde de kendisini gösterebilir. Bel soğukluğu normal doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilmektedir.
Bel Soğukluğu Neden Olur?
Bel soğukluğunun yayılmasının en büyük etkeni korunmasız ilişkidir. Oral yolla da bulaşabilir. Bel soğukluğu kan testi yoluyla kolayca saptanabilir. Bel soğukluğundan korunmak için mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Bel Soğukluğuna Hangi Bölüm Bakar?
Bel soğukluğuna erkeklerde Üroloji, kadınlarda ise Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları bakmaktadır.
Bel Soğukluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel soğukluğunun tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır. Bel soğukluğu için kullanılan antibiyotikler; sefiksim, ofloksasin ve siprofloksasin, doksisiklin gibi antibiyotiklerdir.