1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel Sağlık
  4. »
  5. Bel Ağrıları Nasıl Giderilir?

Bel Ağrıları Nasıl Giderilir?

Sağlık Fikri -
430 0

Sırt ve boyun bölgelerinde yaşanan ağrılar sık görülen ağrı çeşitlerindendir. Duruş bozuklukları, sabit çalışma, ağır kaldırma gibi birçok nedeni vardır.

Bel bölgesindeki kas, kemik, eklem, bağlardan dolayı oluşan ağrılar: Bunların arasında en çok sözü edilmesi gereken durum yanlış pozisyonda ve sabit bir şekilde çalışma, ağır kaldırma sonucu beliren ağrılardır. Uygun olmayan yatış pozisyonları, kötü yatak da sırt ağrısında akla gelecek nedenlerdendir.

Sırt bölgesindeki disk kaymaları (fıtıklaşma): Aslında sırt bölgesi omuz ve bel gibi pek hareketli bölgeler olmadığı için fıtıklaşma olasılığı daha azdır.

Bel ve boyun problemleri: Hem bel hem de boyun yakınmalarında sırtta ağrı görülebilir.

Sırt kemiklerinde enfeksiyon (tüberküloz), kırık gibi travmatik dönemler, tümoral etkenler, kemik erimesine bağlı çökmeler her zaman ağrıların nedenlerindendir.

Göğüs boşluğundaki organlardan dolayı oluşan hastalıklar: Akciğer hastalıkları, akciğer zarlarında sıvı toplanması, yapışıklık, kalp ağrısı, bu bölgedeki büyük damarların hastalıkları, reflü gibi yemek borusu sıkıntıları de sırt ağrısına neden olabilir.

Karındaki organlardan dolayı oluşan hastalıklar: Aort anevrizması, böbrek sıkıntıları, safra kesesi ve safra kanalı sıkıntıları, mide sıkıntıları (ülser, delinme gibi), pankreas problemleri sırt ağrısı yapan sebeplerdendir.

Enfeksiyonlar: Özellikle zona sırt bölgesini tuttuğunda lezyonlar çıktığı dönemde yalnızca sırt ağrısı biçiminde kendini gösterebilir.

Skolyoz (omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) ve diğer omurga deformiteleri de omurganın mekaniğini bozduğu için sırt ağrısına sebep olabilir.

Doktora Gitmeniz İçin Gerekenler

  • Son 3 ay içerisinde yaşanmış bir travma olması
  • Bağışıklık düzenini etkileyen bir sıkıntının olması
  • Uzun süreli kortizon kullanımı
  • Gece oluşan terlemeler
  • Gece artış gösteren sırt ağrıları
  • Solunum sıkıntı yaşamak
  • Zayıflama
  • Boy kısalması
  • Ağrıların Artması
  • Ağrıların bir aydan uzun sürmesi
  • Bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve idrar kaçırma durumlarının görünmesi
  • Gibi durumlarda mutlaka sağlık kuruluşlarına gitmeniz gerekmektedir.

Tedavi Şekilleri

Ağrıyı azaltmak için yapılanlar:

İlaç tedavisi: Sırt ağrılarının azalması için ilaç kullanılabilir. Bu amaçla ağrı kesici kullanımı, kas gevşeticiler kullanılabilir.

İstirahat: Bir diğer yöntem dinlenmedir. Sırttaki yükün azaltılması için dinlenme tedavisine başvurulabilir. 

Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri: Ağrıları kontrol altına alabilmek için kullanılan yöntemlerdir. Bunlar; akupunktur, nöral terapi, ozon terapi, mezoterapi, proloterapi gibi çeşitlerdir.

Fizik Tedavi: Kas ağrılarının azaltılması, kan akımının hızlandırılması ve bel bölgesindeki rahatsızlıkların giderilmesi için başvurulan yöntemdir.

Egzersiz ile Tedavi Yöntemi: En az ilaç kadar etkili bir yöntemdir. Egzersiz ile amaçlanan sırt kaslarının güçlenmesi, spazm nedeniyle oluşan ağrılar gibi sebeplerdir. Bu egzersizler, aerobik, koşma, yürüme, yüzme ve dans gibi egzersizlerdir. Egzersiz seçimi hastanın kendisine bağlıdır. Pilates yoga gibi esneklik arttıran egzersizlerde yapılabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir