Yeni doğmuş bir bebeğin, hayatında ilk defa yapacağı yüzlerce iş vardır. Bunlardan biri de, ilk banyosudur. Hastanelerde, doğduktan hemen sonra yıkanan bebek, eve geldiğinde de yıkanmalıdır. Hastanede, profesyoneller tarafından yapılan bu yıkama işlemi, eve gelindiğinde tekrar edilirken, çok dikkatli olunmalıdır.
İlk Banyo Nasıl Olmalıdır?
Yeni doğmuş bir bebeği yıkamak için, suyun sıcaklığına çok dikkat edilmelidir. Dış hava şartlarıyla henüz tanışmış olan bebeğin cildi, son derece korumasız ve hassastır. Bu yüzden, ısının değişme riskini ortadan kaldırmak için, kova içine alınan suyun, sıcak ve soğuk suyun birleştirilerek uygun ısıya getirilmesi gerekir. Uygun ısı; kolunuzun dirseğini içine batırdığınızda, ısırmayacak kadar sıcak olması gerekir.Teninizde, ne sıcaklık ne soğukluk hissetmemeli, hafif bir ılıklık hissetmelisiniz. Bebeği, bir miktar su konmuş bebek küvetine alarak, kolunuza sırt üstü yatırmalısınız. Kalçası elinize, kafası dirseğinizin iç kısmına gelecek şekilde tutmalısınız. Bebeğin kafasına, şampuan veya benzeri malzemeler dökülmemeli, gerekmedikçe sabun kullanılmamalıdır. Bebeğe sabun kullanacaksanız, mutlaka yumuşak bir banyo lifine sürerek kullanmalısınız.
İlk Banyo İçin Ortam Nasıl Olmalıdır?
Bebeğe ilk banyosunu yaptırırken, ortamın tamamen kapalı olması, hiçbir şekilde hava akımı olmaması gerekir. Çok çabuk hastalanmaya müsait durumdaki bebek, ıslak olacağından, en ufak hava akımından hastalanabilir. Ortam, önceden havalandırılmış ve sonrasında ısıtılmış olmalıdır. Banyo için tüm malzemeler, bir kerede ulaşılacak mesafede olmalıdır.